úterý 12. listopadu 2013

Minidortík z mikrovlnky podle naší Barči

V životě občas nastávají chvíle, kdy je potřeba hledat opravdu jednoduchá a rychlá řešení. Třeba když vám čtyřleté dítě řekne: "Mami, upeču ti dort!"

Moje malá dcerka má v kuchyni opravdu velké ambice. Já ji samozřejmě maximálně podporuju, po vzoru líného rodiče. Umí nakrájet brambory na kostičky, obložit chlebíčky a na jejím moučníku z piškotů a jogurtu si pochutnalo už několik lidí. Ale dort? Naštěstí maminka vždycky něco vymyslí.

Jak udělat dort maximálně rychle, s minimem surovin a bez velkého nepořádku v kuchyni. No jasně - mikrovlnka! Našla jsem několik receptů a vybrala jeden, který se mi zdál nejlepší. Moc jsem nevěřila, že by mohlo vzniknout něco chutného, ale opak byl pravdou. Výsledek měl docela úspěch. Na dortíku jsem si smlsla já, tchýně i kamarádka. Chutná trochu jako suchší sachr. Je tedy potřeba ho něčím oživit. Překrojila jsem ho na půl a dcerka pomazala obě části marmeládou a na vrch jsme cukrem vysypaly srdíčko (pomocí papíru a cukřenky). 

Tady je recept:

Suroviny: 4 lžíce hladké mouky, čajová lžička kypřícího prášku,4 lžíce cukru, 2 lžíce kakaa, 1 vejce, 3 lžíce oleje, 3 lžíce mléka 

Postup: Všechno ingredience dáme do půllitrového hrnku (tak jsem dělala já) nebo misky a pořádně promícháme. Dáme do mikrovlnky na 3,5 minuty a je to. Já jsem nastavila mikrovlnku na nejvyšší výkon, ale neřeknu vám, kolik to je, je tam napsáno jen high. Pokud by to někomu pomohlo, můžu opsat údaje ze štítku. Ale můžete třebe po dvou minutách provést kontrolu špejlí a věřím, že poznáte, kolik času bude k "upečení" potřeba. 

Zdobení: Navrhuji korpus rozříznou podélně dvakrát a pomazat marmeládou nebo jakým krémem. Stačila by třeba na husto vyšlehaná tučná smetana nebo se k ní dá přidat třeba zakysaná smetana nebo mascarpone. Korpus se dá pokapat i ovocnou šťávou, například ananasovou. Na povrch můžete dát další vrstvu krému, ozdobit čokoládovýma hoblinkama, posypat kakaem nebo to celé jednoduše přelít rozpuštěnou čokoládou. Možností je plno.   

Tento minidortík nemusí být jen jednoduchým receptem pro děti, ale můžete jím překvapit nečekanou návštěvu nebo vás zachrání, když zapomenete na něčí narozeniny.  

Pečete nebo vaříte v mikrovlnce? Pokud budete dortík zkoušet, napiště mi, jak to dopadlo.


11 komentářů:

  1. Tohle je super, když jsem líná péct třeba muffiny, hodím pár hrnečků do mikrovlnky a je to:) je fakt, že samo o sobě je to dost suché, takže tam taky většinou přidám marmeládu, nebo třeba mascarpone či Nutellu:)
    The Huge Lover

    OdpovědětVymazat
  2. Ježiš to je super článek:) a díky za inspiraci:))

    OdpovědětVymazat
  3. Nic podobného jsem ještě nezkoušela, ale už jsem hodněkrát četla chválu na takové věci:)

    OdpovědětVymazat
  4. To je až kouzelně jednoduché, vypadá to jako super tip :-)

    OdpovědětVymazat
  5. Poznám ale je to dosť suché to je fakt :)

    OdpovědětVymazat
  6. Jů, to jsem někde viděla jako hrnkovou buchtu a nakonec jsem zapomněla ji vyzkoušet :D :D Už na to nesmíím zapomenout! :D

    OdpovědětVymazat
  7. jé to je roztomilé :) určitě vyzkouším :)
    turquoise bow

    OdpovědětVymazat
  8. Dobrý večer Evi, to vypadá moc lákavě.....já jsem viděla recept na bábovku z mikrovlnky, ale ještě jsem neměla odvahu ji vyzkoušet :o)

    OdpovědětVymazat
  9. O pečení v mikrovlnke som este naozaj nepočula :) a to sa mi ľudia čudujú čo všetko do nej dávam :D

    OdpovědětVymazat

Moc děkuji za komentář!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...